9 Mart 2017 Perşembe

Web 1.0 Web 2.0 Web 3.0

Web 1.0;
Web 1.0 da kullanıcılar sadece okuyucu ve bilgi alabilen konumdaydı. Çünkü bu kadarına izin verilen bir kullanıcı topluluğu vardı, tüm kontroller web sitesinin elindeydi. Web var olan bilgileri elde etmek, çoğunlukla onlara çeşitli web sunucuları tarafından sağlanan içeriği okumak, program ve dosya indirmek için kullanmaktaydılar. Insan etkileşimi yoktu. Bireysel web sayfaları ise tasarım ve teknik bilgi yetersizlikten dolayı genellikle çok kötüydü hatta broşür görünümünde ve siyah beyazdı. 

Okumak ve bilgi almak gibi gereksinimlerinin yanında deneyimleri paylaşmak, bilgi alış verişinde bulunmak, bir şeylere katkı sağlamak, kendini bir grubun üyesi olarak görmek, soysal statü kazanmak gibi doğal gereksinimleri de vardı fakat web 1.0 bunu sağlayamıyordu. Kısaca web 1.0 internette yayınlanmış olan bilgilerin pasif bir şekilde alınması demekti.Web 1.0'in kullanımı da aynı codelar üzerine kurulu olduğu için yeni birşey eklemek için eğitim ve uzmanlık gerekiyordu.
WEB 2.0

Web 1.0 yetersizliğinden dolayı web 2.0  doğmuştur. Web 2.0 web’de insan etkileşimi olarak nitelendirilebilir. Yani  İnternet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. İnternet kullanıcılarına sunulan  içeriğin kullanıcılar tarafından oluşturulmasına ve bu içeriklerin başkaları ile paylaşılabilmesine olanak vardır. Sosyal ağ siteleri, web tabanlı özgür ansiklopediler, iletişim araçları gibi çevrimiçi araçlarla etkileşim ve paylaşıma olanak gerçekleşiyor. Bu gereksinimlerin karşılanmasına yönelik çabaların bir sonucu olarak, blog, wiki, podcast, RSS, API AJAX, XML vb teknolojiler ve uygulamalar ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır.


Web 2.0 gelmesiyle tasarım alanında gelişmelerde sağlandı. Blog ve benzeri kişiler sitelerin oluşturulabilmesiyle birlikte tasarımdaki estetiklikte artı. Web tarayıcıları geliştirildi bunlarında tasarımları sade ve göze hitap eden şekillerde buna en güzel örnek google dur. Ayrıca google.com web tarayıcısı o anda aradığımız özelliklere sahip bilgileri için anahtar kelimeleri tarayacı yazmamamız ile bize sunabilir. İnsanlar artık kısa bir zaman içinde kendilerine ait web alanına sahip olabiliyor ve bu hiç bir teknik bilgi gerektirmiyor. Çoklu ortamda resim, ses, video, metin paylaşılabiliyor. Buna verebileceğimiz en büyük örnekte; tabiki www.facebook.com





Web 3.0

Web 3.0;Web kontrolünün insanın elinden çıktığı ortamdır diyebilirz çünkü Web 3.0 cihazlar arası etkileşimle internetin kendi kendini yaratacağı bir web dünyası olacak. İnternet üzerindeki tüm bilgilerin ve bunların birbirleriyle ilişkilerini yalnızca insanlar değil, makinelerle de anlaşılabilecek hale getiriyorlar(Bulut sürücü).
 Makineler insan gibi bilgileri hafızaya alacak ve bir çok alanda size en uygun olanlarını sunacak. Örneğin; kırmızı ayakkabı diye google'da arattığınızda facebook profilinizde karşınıza çıkan reklamın ayakkabı olması gibi. Yani kontrol yapay zekalı teknolojilere bırakılacak, üretilen girdileri işleyip anlamlı çıkarımlar yaparak, aynı zamanda bağımsız uygulama ve database’leri birbiriyle konuşturan uygulamalar bütününü algılayabecek. Semantik veya ontolojik web (anlamsal web) de denen web 3.0 uygulamalarının ulaşacağı ideal nokta kişiye özel öğrenen akıllı robot olması anlamına gelebilecek düzeyde olacak. Çünkü bu robotlar önce okuyor, sonra okuduğunu anlıyor, en sonra da yorumluyor ve tüm bunlar saliseler içinde gerçekleşiyor. Yani bu akıllı robot, kullanıcıların kişi veya üye olunan grup bazında webdeki davranışlarına göre, kendi kendine öğreniyor ve mantıksal çıkarsamalar yaparak önünüze koyuyor. Üstelik öğrenme eğrisi, sizden ve internet gezintilerinizden bilgi aldıkça çok dik şekilde ivmelenerek artıyor. Büyük bir kolaylık gibi görünüyor olsa bile insanların zeka gelişimlerini yavaşlattığı ve aklın kullanımına gerek kalmadığıni bizlere vurgulayarak insanları teknolojinin kölesi haline getirdiği de su götürmez bir gerçektir. 

Kaynak; http://burak0539.blogcu.com/web-1-0-web-2-0-web-3-0-nedir-aralarindaki-farkliliklar/5352518

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder