RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.
- Rich Site Summary(Zengin Site Özeti)
- RDF Site Summary(RDF Site Özeti)
- Really Simple Syndication(Çok Basit Besleme)
İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir. Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML'i RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir.
RSS olarak sunulan içerik web sitesinde sunulan içeriğin tamamını, özetini veya sadece başlığını içerebilir.
RSS kaynağı sağlayan internet sitelerinde genellikle şu simgeler bulunur:
RSS kaynağı sağlayan internet sitelerinde genellikle şu simgeler bulunur:
Kaynak;https://tr.m.wikipedia.org/wiki/RSS ayrıca bkz; https://www.google.com.tr/amp/www.webtekno.com/haber/amp/3161
API (Application Programming Interface), bir uygulamaya ait işlevlerin başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için oluşturulmuş bir arayüzdür. Yani basitçe, A uygulamasının özelliklerini B uygulamasında da kullanabilmemizi sağlayan yapıya API diyoruz.
API Açılımı
API ingilizce açılımı ile Application Programming Interface, Türkçeye çevrildiğinde Uygulama Programlama Arayüzü olarak tanımlanan kelimenin Türkçe kısaltılması ise UPA'dır.
API Kullanımı
API'ler genellikle web geliştiricileri ve programgeliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. Bir programın farklı bir servisin özelliğinden de faydalanması gerektiği zamanlarda API kullanarak bu fonksiyonların tam olarak yerine getirilmesi gereklidir. Çoğu zaman kullandığınız WM Aracı'nın webmasterlar için hazırlamış olduğu araçların dahi birçoğu API kullanarak hazırlanmıştır.
API'leri genelli servislerin kendileri geliştiricilere sunmaktadır. Bugün Google ve Facebook başta olmak üzere aktif olarak kullanılan birçok servis geliştiricilere yardımcı olmak için kendi üretmiş olduğu API'ler ile destek sunmakta ve daha iyi yazılımların meydana gelmesine yardımcı olmaktadır.
Kaynak; https://m.wmaraci.com/nedir/api ayrıca bkz; http://koddit.com/yazilim/api-nedir-ne-ise-yarar-orneklerle-inceleyelim/
Asynchronous JavaScript and XML” (Türkçe: Eşzamansız JavaScript ve XML) anlamına gelen ve bir çok programlama dili ile uyumlu çalışan bir tekniktir. Peki ama Ajax Nedir? Amaç; bütün sayfayı kullanıcıya tekrar yükletmeden, sadece gerekli olan veriyi dinamik olarak ekrana getirmek, sunucuya veri göndermektir.
Örneğin iletişim formu doldurulduğunda sadece datayı göndererek o bölüme sonucu yazdırmak için kullanılabilir.
Ajax hemen hemen her web projesinde kullanılabilir ancak desteklemeyen tarayıcılara versiyon oluşturulması gerekir. Gelişmiş arama motorları ajax içeriğini okuyabilirken bazıları kaynak kodlarında gözükmeyen bu içeriği okuyamaz.
Sadece istenen kısmın yüklenmesi hız açısından bir avantajken, kodların kullanıcı bilgisayarı tarafından yorumlanması sebebiyle yavaş bilgisayarlar sorun yaşamaktadır. Ajaxı kullanmak ana web programlarının yanı sıra iyi bir javascript bilgisi gerektirmektedir.
Ajax yapısı sizi bir çok kod satırından kurtarabilirken bazı işlerde daha çok kod yazılması gerekebilir. Yapılan işlerde neyin gerekli olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kaynak;https://www.mediaclick.com.tr/blog/ajax-nedir ayrıca bkz; http://www.dijitalders.com/icerik/19/73/ajax_nedir.html#.WMGmO8s8VnE
Extensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili, kısaca XML), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretlemedilidir. W3C tarafından tanımlanmış bir standarttır. Bu özelliği ile veri saklamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmaya yarayan bir ara format görevi de görür. SGML'in basitleştirilmiş bir alt kümesidir.
Kaynak; https://tr.m.wikipedia.org/wiki/XML ayrıca bkz; http://www.kodlamamerkezi.com/web-tasarim/xml-nedir-ne-ise-yarar/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder