23 Mart 2017 Perşembe

Sosyal Medya Yönetimi

Önemli Olan Sayısı Değil, İşlevi!

Yaptığımız iş ne olursa olsun, kurumsal ve profesyonel tüm yapılar için “ölçümleme” önemli bir mesele…. Bitmeyen grafikler, KPI rakamları, analizler, haritalar, çizelgeler ve sayfalar dolusu ne olduğunu bile bilmediğimiz bilgiler...

Kurumların hali hazırda sürekli takip ettikleri; gelir-gider istatistikleri, pazar payı istatistikleri, müşteri memnuniyeti istatistikleri derken son olarak istatistik dünyasına katılan aktör kurumların üst düzey yönetimlerinin de yakından takip ettiği “sosyal medya ölçümleri ve geri dönüşüm rakamları”...

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

“Sosyal medya yönetimi; blog, wiki, mikro-blog, sosyal ağlar, video paylaşım ve sosyal imleme siteleri gibi etkileşim ve paylaşıma dayalı online mecralarda bir marka, kişi veya kurum hakkında söylenenlerin takip edilmesidir. “  şeklinde olsa da aslında bundan daha fazlası!

Sosyal Medya yönetimin en önemli getirileri;


  • Online İtibar Yönetimi
  • Müşteri Memnuniyeti ve Sadakati Yaratma
  • Sosyal Medya Krizleri için Önlem Alma
  • Sosyal Medya Kampanyalarının Başarısını Gözlemleme
  • Rakiplerin güçlü-güçsüz yanlarının anlaşılması                          Temelde sosyal medyayı markanız için çok aktif ve efektif şekilde kullanıyor olabilirsiniz, harika sosyal medya kampanyalarının altına imza atmış da olabilirsiniz.


Ya da bunun tam tersini düşünelim profesyonel olarak bir takım çalışmalar yapıyorsunuz ama işin nereye gittiğini bilmiyorsunuz ve yaptıklarınızın başarı yüzdesi hakkında herhangi bir fikriniz yok!

Hatta rakipleriniz sosyal medya ile elde ettiklerinizi görünce size çok fazla özeniyor ve kendini demode hissediyor  hatta sizi taklit ediyor da olabilir, fakat sosyal medyadaki aktivitelerinizi ölçmediğiniz müddetçe bunların hiç birinden haberdar olamayacaksınız.

İyi bir sosyal medya yönetimi için sosyal medyada hakkınızda ne konuşulduğunu takip ederek müşteri algısını yönetmeyi öğrenmeniz ve gerçekleştirdiğiniz tüm sosyal medya çalışmalarınızın sonuçlarını ölçümlemek zorundasınız. Sosyal medya takibi ve ölçümlemesi birbirine sıkı sıkıya bağlanmış iki farklı kavram.

Sosyal Medya Yönetimi Ne İşe Yarar?

Her markanın yaptığı işe, müşteri kitlesiyle arasındaki iletişim sürecine ve yoğunluğuna göre farklı şekillerde yorumlanabilir.

Temelde sıralayabileceğimiz temel başlıklar;


  • Kriz yönetimi
  • Geri bildirimlerin ve hesaplanması
  • Rakip ve sektör analizi
  • Kampanya ve satış sürecinin takibi
  • Müşteri algısının ölçümlenmesi
  • Canlı destek yöntemiyle sorun çözme
  • Marka bilinirliğinin online alana yansımasının tespiti şekillendirir.


Kaynak; SMK (Sosyal Medya Kulübü Dijital Pazarlama ve İletişim Dergisi) Dergi’nin 2.sayısında Dijital Pazarlama Uzmanı - Bahadır Çakar

9 Mart 2017 Perşembe

RSS, API AJAX, XML nedir?

RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.
  • Rich Site Summary(Zengin Site Özeti)
  • RDF Site Summary(RDF Site Özeti)
  • Really Simple Syndication(Çok Basit Besleme)
İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir. Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML'i RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir.

RSS sayesinde Araç Çubuğu'ndan Vikipedi gibi sitelerdeki son değişiklikler görülebilir.
RSS olarak sunulan içerik web sitesinde sunulan içeriğin tamamını, özetini veya sadece başlığını içerebilir.
RSS kaynağı sağlayan internet sitelerinde genellikle şu simgeler bulunur: Rssicon 3614.gif Feed-icon.svg Small Orange XML Button for RSS Page.gif
 Kaynak;https://tr.m.wikipedia.org/wiki/RSS ayrıca bkz; https://www.google.com.tr/amp/www.webtekno.com/haber/amp/3161
API (Application Programming Interface), bir uygulamaya ait işlevlerin başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için oluşturulmuş bir arayüzdür. Yani basitçe, A uygulamasının özelliklerini B uygulamasında da kullanabilmemizi sağlayan yapıya API diyoruz.
API

API Açılımı

API ingilizce açılımı ile Application Programming Interface, Türkçeye çevrildiğinde Uygulama Programlama Arayüzü olarak tanımlanan kelimenin Türkçe kısaltılması ise UPA'dır.

API Kullanımı

API'ler genellikle web geliştiricileri ve programgeliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. Bir programın farklı bir servisin özelliğinden de faydalanması gerektiği zamanlarda API kullanarak bu fonksiyonların tam olarak yerine getirilmesi gereklidir. Çoğu zaman kullandığınız WM Aracı'nın webmasterlar için hazırlamış olduğu araçların dahi birçoğu API kullanarak hazırlanmıştır.
API'leri genelli servislerin kendileri geliştiricilere sunmaktadır. Bugün Google ve Facebook başta olmak üzere aktif olarak kullanılan birçok servis geliştiricilere yardımcı olmak için kendi üretmiş olduğu API'ler ile destek sunmakta ve daha iyi yazılımların meydana gelmesine yardımcı olmaktadır.
Kaynak; https://m.wmaraci.com/nedir/api ayrıca bkz; http://koddit.com/yazilim/api-nedir-ne-ise-yarar-orneklerle-inceleyelim/

Asynchronous JavaScript and XML” (Türkçe: Eşzamansız JavaScript ve XML) anlamına gelen ve bir çok programlama dili ile uyumlu çalışan bir tekniktir. Peki ama Ajax Nedir? Amaç; bütün sayfayı kullanıcıya tekrar yükletmeden, sadece gerekli olan veriyi dinamik olarak ekrana getirmek, sunucuya veri göndermektir. 

Örneğin iletişim formu doldurulduğunda sadece datayı göndererek o bölüme sonucu yazdırmak için kullanılabilir.
Ajax hemen hemen her web projesinde kullanılabilir ancak desteklemeyen tarayıcılara versiyon oluşturulması gerekir. Gelişmiş arama motorları ajax içeriğini okuyabilirken bazıları kaynak kodlarında gözükmeyen bu içeriği okuyamaz.
Sadece istenen kısmın yüklenmesi hız açısından bir avantajken, kodların kullanıcı bilgisayarı tarafından yorumlanması sebebiyle yavaş bilgisayarlar sorun yaşamaktadır. Ajaxı kullanmak ana web programlarının yanı sıra iyi bir javascript bilgisi gerektirmektedir.
Ajax yapısı sizi bir çok kod satırından kurtarabilirken bazı işlerde daha çok kod yazılması gerekebilir. Yapılan işlerde neyin gerekli olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kaynak;https://www.mediaclick.com.tr/blog/ajax-nedir ayrıca bkz; http://www.dijitalders.com/icerik/19/73/ajax_nedir.html#.WMGmO8s8VnE 
Extensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili, kısaca XML), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretlemedilidirW3C tarafından tanımlanmış bir standarttır. Bu özelliği ile veri saklamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmaya yarayan bir ara format görevi de görür. SGML'in basitleştirilmiş bir alt kümesidir. 

Kaynak; https://tr.m.wikipedia.org/wiki/XML ayrıca bkz; http://www.kodlamamerkezi.com/web-tasarim/xml-nedir-ne-ise-yarar/

Web 1.0 Web 2.0 Web 3.0

Web 1.0;
Web 1.0 da kullanıcılar sadece okuyucu ve bilgi alabilen konumdaydı. Çünkü bu kadarına izin verilen bir kullanıcı topluluğu vardı, tüm kontroller web sitesinin elindeydi. Web var olan bilgileri elde etmek, çoğunlukla onlara çeşitli web sunucuları tarafından sağlanan içeriği okumak, program ve dosya indirmek için kullanmaktaydılar. Insan etkileşimi yoktu. Bireysel web sayfaları ise tasarım ve teknik bilgi yetersizlikten dolayı genellikle çok kötüydü hatta broşür görünümünde ve siyah beyazdı. 

Okumak ve bilgi almak gibi gereksinimlerinin yanında deneyimleri paylaşmak, bilgi alış verişinde bulunmak, bir şeylere katkı sağlamak, kendini bir grubun üyesi olarak görmek, soysal statü kazanmak gibi doğal gereksinimleri de vardı fakat web 1.0 bunu sağlayamıyordu. Kısaca web 1.0 internette yayınlanmış olan bilgilerin pasif bir şekilde alınması demekti.Web 1.0'in kullanımı da aynı codelar üzerine kurulu olduğu için yeni birşey eklemek için eğitim ve uzmanlık gerekiyordu.
WEB 2.0

Web 1.0 yetersizliğinden dolayı web 2.0  doğmuştur. Web 2.0 web’de insan etkileşimi olarak nitelendirilebilir. Yani  İnternet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. İnternet kullanıcılarına sunulan  içeriğin kullanıcılar tarafından oluşturulmasına ve bu içeriklerin başkaları ile paylaşılabilmesine olanak vardır. Sosyal ağ siteleri, web tabanlı özgür ansiklopediler, iletişim araçları gibi çevrimiçi araçlarla etkileşim ve paylaşıma olanak gerçekleşiyor. Bu gereksinimlerin karşılanmasına yönelik çabaların bir sonucu olarak, blog, wiki, podcast, RSS, API AJAX, XML vb teknolojiler ve uygulamalar ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır.


Web 2.0 gelmesiyle tasarım alanında gelişmelerde sağlandı. Blog ve benzeri kişiler sitelerin oluşturulabilmesiyle birlikte tasarımdaki estetiklikte artı. Web tarayıcıları geliştirildi bunlarında tasarımları sade ve göze hitap eden şekillerde buna en güzel örnek google dur. Ayrıca google.com web tarayıcısı o anda aradığımız özelliklere sahip bilgileri için anahtar kelimeleri tarayacı yazmamamız ile bize sunabilir. İnsanlar artık kısa bir zaman içinde kendilerine ait web alanına sahip olabiliyor ve bu hiç bir teknik bilgi gerektirmiyor. Çoklu ortamda resim, ses, video, metin paylaşılabiliyor. Buna verebileceğimiz en büyük örnekte; tabiki www.facebook.com





Web 3.0

Web 3.0;Web kontrolünün insanın elinden çıktığı ortamdır diyebilirz çünkü Web 3.0 cihazlar arası etkileşimle internetin kendi kendini yaratacağı bir web dünyası olacak. İnternet üzerindeki tüm bilgilerin ve bunların birbirleriyle ilişkilerini yalnızca insanlar değil, makinelerle de anlaşılabilecek hale getiriyorlar(Bulut sürücü).
 Makineler insan gibi bilgileri hafızaya alacak ve bir çok alanda size en uygun olanlarını sunacak. Örneğin; kırmızı ayakkabı diye google'da arattığınızda facebook profilinizde karşınıza çıkan reklamın ayakkabı olması gibi. Yani kontrol yapay zekalı teknolojilere bırakılacak, üretilen girdileri işleyip anlamlı çıkarımlar yaparak, aynı zamanda bağımsız uygulama ve database’leri birbiriyle konuşturan uygulamalar bütününü algılayabecek. Semantik veya ontolojik web (anlamsal web) de denen web 3.0 uygulamalarının ulaşacağı ideal nokta kişiye özel öğrenen akıllı robot olması anlamına gelebilecek düzeyde olacak. Çünkü bu robotlar önce okuyor, sonra okuduğunu anlıyor, en sonra da yorumluyor ve tüm bunlar saliseler içinde gerçekleşiyor. Yani bu akıllı robot, kullanıcıların kişi veya üye olunan grup bazında webdeki davranışlarına göre, kendi kendine öğreniyor ve mantıksal çıkarsamalar yaparak önünüze koyuyor. Üstelik öğrenme eğrisi, sizden ve internet gezintilerinizden bilgi aldıkça çok dik şekilde ivmelenerek artıyor. Büyük bir kolaylık gibi görünüyor olsa bile insanların zeka gelişimlerini yavaşlattığı ve aklın kullanımına gerek kalmadığıni bizlere vurgulayarak insanları teknolojinin kölesi haline getirdiği de su götürmez bir gerçektir. 

Kaynak; http://burak0539.blogcu.com/web-1-0-web-2-0-web-3-0-nedir-aralarindaki-farkliliklar/5352518

8 Mart 2017 Çarşamba

Sosyal Medyanın Yararları ve Zararları

SosyalMedya‘nın birçok yararlarının olmasının yanı sıra çeşitli zararları da vardır.

Zararlarının başında ilk olarak içeriğin içindeki zararlı ve kötü yazılımlar gelmektedir.
Tüm bunların dışında internette bulunan bloglar ile kişiler, şahsi görüşlerini de özgürce belirtebilmektedir. Ancak sosyal medya doğru kullanılmazsa; maddi ve manevi zararlar verebilmektedir.


Sosyal Medya yarar ve zararı
Kişilerin arkadaşları ile iletişim kurmalarını, çeşitli video, fotoğraf ve durum bilgisi paylaşımlarına olanak sağlayan sosyal medya markalar ve satış odakları şirketlerin pazarlaması ve tanıtımı adına da oldukça önemli olmaktadır. 

Sosyal mecralarda doğru stratejiler ile pazarlanan ürünlerin daha çok kitleye ulaşması sağlanabilir. Sosyal medyanın birçok şirkete ve markaya yararlı olmasının yanı sıra birçok markaya zararı olmaktadır. Kişiler memnun kalmadıkları ürünlerin markaları hakkında olumsuz eleştiri yapabilme özgürlüğüne sahip olduğundan dolayı bu ürünlere sahip olan markalar saygınlıklarını ve kalitelerini yitirmektedir.



Dijital mağazalar ile hizmet veren markalar daha fazla kişiye ulaşacaklarından ve 7/24 hizmet teknolojisini kullanmayan mağazalara oranla daha önce olacaklardır. Sosyal medya içinde barındırdığı sosyal platformlar ile genç, yaşlı, kadın, erkek herkesi etkisi altına almakta ve çok fazla kullanıcı sayısına sahip olmaktadır. İnternette bulunan sosyal ağlar ile 18 yaş üstü farklı yaş gruplarında bulunan herkes, iletişim kurabilme, oyun oynayabilme gibi seçeneklere sahip olabilmektedir.
İnternetin genel amacı her ne kadar bilgi sahibi olabilmek olsa da son zamanlarda insanlar daha farklı nedenlerden dolayı da interneti kullanmayı tercih etmektedir. Bunların en başında insanların arkadaşları ve sevdikleri ile iletişim kurmasını sağlayan sosyal ağlar gelmektedir. Sosyal medya genel itibari ile internette var olan çoğu bilgiyi, fotoğrafı ve videoyu kapsasa da son zamanda içerik olarak daha çok insanların iletişim halinde olduğu sosyal ağları içermektedir.
Sosyal Medyanın Yararları;
  • Sosyal medya sayesinde, sosyal medya uzmanı, içerik yöneticisi, topluluk yöneticisi gibi onlarca yeni iş tanımı oluşturmuş ve onbinlerce kişiye istihdam sağlamıştır.
  • Anlık bilgi akışına yeni bir boyut kazandırılmış, her yeni gelişmeden çok daha hızlı haberdar olabilmemiz sağlanmıştır. Artık borsayı yakından takip eden insanlar bile televizyonları değil Twitter’ı takip eder oldular.
  • Sosyal medya tabakalar arasındaki sınırları kaldırdı. Artık yaşadığı bölgede elektrik kesintisi yaşayan bir bire, ilgili bakana tweet atıp sesini duyurabiliyor. Belki de ömrünüz boyunca karşılaşamayacağınız insanlarla arkadaş olabiliyorsunuz.
  • Sosyal medya ile insanlar artık daha özgür. Toplum mühendisliği denen olgu sosyal medyaya giremiyor. Eskiden bilgiyi sınırlı kaynaklardan alabiliyorduk ancak şimdi bilgi sınırsız …
  • Artık herkes düşündüğünü başkalarından korkmadan dile getirebiliyor. Bu da toplumumuza karşıt görüşlerde olunsa bile birbirinin fikirlerine saygı duymayı aşılıyor.
  • Sosyal medya iletişimi kolaylaştırdı ve arttırdı. Olay artık yalnızca ilkokul arkadaşlarınızla seneler sonra tekrar görüşmenin çok ötesinde. Ortakları farklı şehirlerde, ülkelerde olan şirketler kurulmaya başladı ve bu şirketler geleneksel yapıyla yönetilen şirketlerden çok daha yoğun olarak çalışabiliyor.
  • Sosyal medya yalnızca komik fotoğraflar paylaşmaktan öteye geçerek artık her İnsan Kaynakları Uzmanının vazgeçilmezi haline geldi. İş arayanlar Linkedin gibi mecralarda iş almaya çalışırken İK Uzmanları ise boş pozisyonlar için sosyal medya üzerinden elemanlar arar oldular.
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi dediğimiz yapı yavaş yavaş Sosyal Müşteri İlişkileri Yönetimi halini almaya başladı. Çağrı merkezini arayarak haftalarca çözmeye çalıştığınız bir problemi artık tek bir tweetle kolayca çözebiliyorsunuz.
  • Sosyal medyanın kanıksanmasıyla birlikte toplumsal hareketler daha kolay gerçekleştirilebilir oldu. Artık sosyal sorumluluk ve sosyal medya birbirinden ayrılmaz ikili haline geldi.  Onbinlerce kişi sadece sosyal medya üzerinden yapılan duyurularla kan bağışında bulundu. Sosyal medya üzerinden kurulan ve örgütlenen sivil toplum kuruluşları doğdu.
Bunun gibi daha bir çok örnek verilebilir . Sosyal medya sayesinde aradığımız eski bir kitaptan tutunda dünyanın diğer ucunda yer alan mekanlara kaşar herşey artık tek tık ile elimizin altında..

Ayrıca bir çok insanın mobil ve online olduğu dijital çağ da paylaşım ve iletişim sınırı olmadan özgür ve özgün tartışma zemini yaratan Sosyal Medya, kişi ve birey iletişiminin yanında marka ve kurum konumlandırması açısında da son derece önemlidir. Sağladığı etkileşim açısından, eğitim, araştırma ve bilgi sağlama anlamında da kapılarını ardına kadar açmaktadır.
Sosyal Medyada yayınlanan haberler anında tüm dünyaya yayılabilmektedir, bu sayede en güncel haberleri zorluk çekmeden ve anında öğrenmiş oluruz. Bunun yanı sıra Facebook Ve Twitter gibi sosyal ağlarda insanlar birbirleri ile konuşabilir grup sohbetler yapabilir ve sosyalleşme işlem de burada gerçekleştirilebilir.

 Bununla beraber sosyal medyanın zararlı yönleri de bulunmaktadır.

Sosyal Medyanın Zararları;
Tabi ki her şeyin artısı olduğu gibi eksileri de bulunmaktadır,
  • Sosyal medya ve sosyal ağ ortamları yetişmekte olan gençlerimizi aşırı derecede kullanımda gerçek sosyal ortamlardan uzaklaştırıyor.asosyal insan ilişkileri zayıf, pasif ve mutsuz kişilikler ortaya çıkabiliyor.gereksiz gruplaşmalar eylemleşmeler de sosyal medya üzerinden gerçekleşebiliyor.
  • Yayınlanan bir yalan haber anında dünyaya yayılabiliyor ve kullanıcıların akılları karışabiliyor. Bunların önüne geçilmezse internet ortamı ve sosyal medya ortamı bulunduğu kirlilikten kurtulamayacak gibi görünüyor.
  • Kimlik bunalımına girmiş gençlerin doğumuna gebe oluyor. İnternette gördükleri insanlara özenen onlar gibi olmaya çalışan insanlar bir süre sonra kendileri bile ne yaptıklarını fark edemez oluyor.
  • Sosyal EGO ve tahammülsüzlük yaratıyor. Sürekli güncellenen durumları kaçırma korkusuna "FOMO(Fear of Missing Out)" deniyor. Bir arkadaşının ya da ünlünün attığı postu kaçırınca bunalıma girilmesine yol açıyor. 
  • İlişkileri bitirebiliyor. Artık hızı artmış ilişkiler yaşayan gençlerde fotoğraflar, son görülme tarihleri, beğeniler bile ayrılığa sebep verecek derecede önemli bir yer kaplıyor. Bu da ilişkileri güvensiz ve kolay vazgeçilebilir hale getiriyor.

Sadece bunlarda da değil tabiki... Sosyal medya kitap okuma, dışarı çıkma, uzun süre sabit bakmaktan kaynaklı göz bozukluğu, bel ve boyun ağrıları gibi uzun zamanlı hastalıklara da yol açabiliyor. 

Bunları bildiğimiz halde sosyal medya uzun vadede teknolojinin hayatımıza getirdiği en büyük kolaylıklardan birisidir.

Kaynak; https://www.beycon.com.tr/sosyal-medya-yonetimi.html

http://www.kadinmagazin.net/sosyal-medya-hastaligi-fomo.html

7 Mart 2017 Salı

Sosyal Medya Nedir?

Zaman ilerledikçe insanların daha çok vakit geçirmeye başladığı teknolojik gelişmelerin neredeyse en üst noktasında yer alan mecraya Sosyal Medya diyoruz.

Televizyon, radyo, gazete, dergi gibi sadece okuduğumuz, duyduğumuz, ve gördüğümüz iletişim araçlarına MEDYA diyoruz. Sosyal medya ise medya içeriğini oluşturmak, yayınlamak ve yorumlamak olarak bireysel katılımın olduğu medya kanalıdır. 
İnternet üzerinden Facebook, Instagram, Twitter, 
Google+, Pinterest, Foursquare, LinkedIn, Tumblr, Swarm, Flickr vb. gibi sanal platformlarda bilgi, haber paylaşımı, fotoğraf paylaşımı gibi kullanıcılar ile markanın birebir temasına ve yorum yapılmasına olanak tanıyan sosyal medya adını verdiğimiz medya türü ortaya çıkmıştır.

Sosyal Medya; en genel anlatımla yeni nesil web teknolojilerinin  getirdiği kullanıcı kolaylığı ve iletişim hızıyla yakalanan, eş zamanlı bilgi paylaşımının takip edildiği  dijital platformdur.


Insanların mobil ve online olduğu dijital çağ da paylaşım ve iletişim sınırı olmadan özgür ve özgün tartışma zemini yaratan 
Sosyal Medya, kişi ve birey iletişiminin yanında marka ve kurum konumlandırması açısında da önemlidir.
Sağladığı etkileşim, eğitim , araştırma ve bilgi sağlama anlamında kullanıcılara yardımcı olur.

Transmedia dediğimiz dönüşüm,  “çağımız teknolojisi ile hayatımıza giren dijital mecranın, diğer geleneksel mecraların yerini alması” tahmin edilenden daha hızlı olacağa benziyor. Bu dönüşüme ayak uydurabilen kurum/markalar yakaladıkları ivme ile önümüzdeki senelerin yatırımını sağlamış olacaklar. Ta ki bu dönüşüm yerini yeni iletişim platformlarına bırakana  kadar.



Sosyal Medya içeriklerden oluşur, her bilgi bir içerik, her içerik bir  kaynaktır…



Sosyal Medya geleneksel mecralardan farklı olarak yaşayan bir platformdur. Gazete, Televizyon ve diğer kitle iletişim araçlarından en büyük farkı; eş zamanlı bilgi paylaşımıdır. Çift yönlü iletişimin getirdiği etkileşim seviyesi geleneksel medyanın çok ilerisindedir. Bu yüzden günümüzde markalar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Her geçen sene dijital kanallara ayrılan bütçe oranları yükselmektedir.

Sosyal Medya, kullanıcı odaklıdır ve bir sınırlama olmaksızın herkesin söz hakkı vardır. Doğru kullanıldığında gücü ve etkisi tartışılamaz. Özellikle markalar açısından çeşitli faydalar sağlayan

Sosyal Medya’nın bireyler üzerinde de olumlu veya olumsuz etkileri mevcuttur. Gezi parkı olaylarında yaşadığımız süreç, Türk halkına sosyal medyayla ilgili bir çok şey öğretti. Gelen yasaklar ve engellemeler bir çok yöntemle kırıldı ve  sosyal medyanın engellenmesi zor bir güç olduğu bir daha ispatlandı. Bu durumuyla devletler içinde kontrolü güç ve yeni stratejiler üretmesi gereken bir platform haline geldi.

Yeni bir oluşum olarak düşündüğünde sosyal medyanın toplum üzerinde de etkisi büyüktür ve ülkerler arası kültür  ile  yaşam şartlarına bağlı olarak kullanım oranlarında da farklılıklar gözlemlenir. Ülkemizde sosyal medya kullanım oranları yükselmeye devam etmektedir.

 Son istatistiklere göz attığımızda Türkiye sosyal medya kullanım oranlarında Avrupa sıralamasında yer almaktadır.

Sosyal Medya’da bilgi paylaşımı hiçbir maliyet gerektirmeden gerçekleşir ve anında çok geniş kitlelere ulaşır. Sosyal medya için iletişimin gücü benzetmesini de yapabiliriz.

Kaynaklar; http://wpkurs.com/neden-web-site/
http://sosyalmedyakulubu.com.tr/sosyalmedya/sosyal-medya-nedir.html