12 Nisan 2017 Çarşamba

ReachLocal, Klout ve 10 Sosyal Medya Karakter Tipi'nin içeriklerine baktığımıza göre esas konumuza gelebiliriz. 

Sosyal Medya ortamındaki bütün kullanıcı tiplerinin aslında belli karakteristik özelliklerinden tutun moda anlayışlarına kadar Burç gibi benzer yanları vardır.

Peki Bunların nedeni ya da nedenleri nelerdir? 
  1. Sosyal Medya Platformları 
  2. Sosyal Medya Pazarlamaları
  3. Sosyal Medya Reklamları 
  4. Kullanıcı 
1; Sosyal Medya Platformları...

Sosyal Medya Platformları nelerdir? 
Kullanıcı olarak bizlerin üye olduğu internet sitelerinin tümüdür. 
  • İnstagram 
  • Facebook
  • YouTube
  • Google+
  • Twitter 
  • Vine
  • Scorp
  • Pinterest 
  • Vimeo
  • Snapchat
  • Linkedin
  • Ekşisözlük
  • İncisözlük 
  • Uludağsözlük 
  • Bloglar
... Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya Platformları bunlar olmakla birlikte daha niceleri bulunmaktadır. 

Peki bu platformların insanlar üzerindeki etkileri nelerdir? Bir video bunu örnek bir video ile görelim. 

Gördüğünüz gibi Farklı sosyal medyaları kullanan kişilerin dış görünüşleri de genel olarak farklılaşıyor. Bunun nedeni ise;

2; Sosyal Medya Pazarlamaları
Pazarlama; belirli bir hedef kitleyi, herhangi bir davranışı; bireylerin,grupların ya da genel olarak toplumun yararına gönüllü olarak kabul etmek, reddetmek, değiştirmek ya da bırakma yönünde etkilemek için pazarlama ilkeleri ve tekniklerinin kullanılmasıdır.

"Pazarlama kavramının ortaya çıkmasından beri 20 yıl geçmesine rağmen tüketici korunması adına 1 hareketin olmaması pazarlamanın yüz karasıdır." Peter F. DRUCKER 

Sosyal medyada pazarlama ise marka imajını oluşturmuş firmalar tarafından kontrol edilmektedir.Tek yönlü olan pazarlama sosyal medya kullanıcılarının yorumlar, istekler ve cevaplarına göre şekillenmeye başlamıştır.  

Örneğin; Kanaat Önderi olarak belirlediğimiz bir kişi ünlü ya da değil (en az 30k takipçili) sponsorlar aracılığı ile edindiği bir ürünü hesabında yayınladığı andan itibaren onun sadık takipçisi haline gelen kullanıcıları bu ürünü almaya sevk etmiş olacaktır.! Bu sayede sosyal medya pazarlama stratejisini de tamamlayacaktır. Ancak bazen bu stratejilerin şekli farklı olabilir.ya da günümüzün en yakın örneğini verelim 

http://www.ladbible.com/more/viral-doctor-dragged-off-plane-hires-two-lawyers-20170412

United diye bir uçak firması fazla bilet kesiyor uçak için. Normal bir sey, her sirket yapar cunku genelde 1-2 kisi ucagi hep kaçırır. 
Neyse, ama herkes geliyor, 4 kisilik yere ihtiyaç var. Soruyorlar millete, hani kim gönüllü olarak sonraki uçağa binmek ister? Herkes reddediyor.

Sonra United öyle rast gele bir Asyalı adam seçiyor, herif de doktor. 
Adam olamz kalkmam diyor, polisi çağırıyorlar adami dövüyorlar. koridorda surukleyerek dışarı atiyorlar ve Video ortaya cikiyor, 1 gecede 800 milyon usd kaybediyor.

Aslında tam bir viral reklam oluyor Halkla ilişkilerde Basın Ajansı modelini hatırlayanlar vardır. "İyi ya da kötü önemli değil. Barnum'a göre herkes onu konuşsun yeterdi." Tam olarak bu.. Sosyal medyada yayılan bir video sizi vezir de edebilir, rezilde.  Pazarlama yaparken iyi bir halkla ilişkiler stratejisi uygulanmalı viral ve reklamlar tepki cekmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Yoksa sonuçları bu şekilde olumsuz olacaktır. 

3;Sosyal Medya Reklamları
Pazarlama stratejisinden farklı olarak kullanıcıların kendi aralarında yaptıkları fısıltı reklamcılığı ve trend belirleme örnekleridir.

Örneğin; Tumblr kullanıcıları; bir çoraptan tutun, toka, ayakkabı, saç rengi, tekstil, makyaj malzemesi, kitap veya ev dekorasyonuna kadar her konuda reklam mecrası sunan ve zaman geçtikçe firmaların da buna ayak uydurmasını sağlayan reklamcılık anlayışı kazanmıştır. Artık modayı tekstil firmalarından çok hedef kitle olarak baz aldıkları kullanıcı profilleri şekillendirmektedir.

Ve son olarak 

4; Kullanıcı 
Kullanıcı kimdir. Hangi teknolojik alet olursa olsun elinde klavyenin ardındaki kişi kullanıcı kişidir. 

Kullanıcılar web 3.0 teknolojisinde Sadece sosyal medyayı kontrol eden kişi olmakla kalmayıp, insanların hayatlarını da yönetebilmektedirler.

Sürekli kötü yorumlar alan bir kullanıcının kendini öldürmesi, beğeni sayısı az olduğu için kişinin depresyona girmesi, sosyal medyada geçirdiği zamanın daha verimli olduğuna kanaat getiren kişilerin antisosyal kişilik kazanıp eve kazanmaları, dizi film bağımlılarının artması aslında genç yaşlı ayırt etmeden bütün insanların gerçek ve gizli profiller oluşturarak dolaşabilme özgürlükleri... İyi olduğu kadar kötü olduğu bilindiği halde artık kimsenin geri çekilmeye gücünün yetmemesi kullanıcı profillerinin en önemli özelliğidir. 

Herkesin sosyal medyayı düzgün kullanması ve profillerin sahteliği kapılıp kendini yormaması dileği ile bol takipçili günler dilerim. 

Kaynak;el emeği.  

10 Sosyal Medya Karakter Tipleri

1 Sosyal Atlet

Ciddi ve sessizdiller, güvenli ve barışık yaşamaktan hoşlanırlar. Aşırı derecede sorumlu ve dayanıklıdırlar. Yüksek derecede konsantrasyon gücünü sahiplerdir gelenekleri ve birliktelikleri teşvik ve destekleme de genetik ile ilgilenirler. Düzenli ve çok çalışkandırlar.Kafaya koydukları bir işi genelde başarırlar. Her platformda maksimum derecede gruplara
katılırlar. Fotoğrafları, postları çok sayıda gülen yüz 🙂 ifadeleri ve motive edici sözler ile karakterize edilmiştir. Profilleri tamdır ve günlük tweet ve postalarındaki spamlara sınır koyarlar.


2 Sosyal Makineleşme

Sessiz ve utangaçtırlar en son teknoloji ve benzeri ilgi duymazlar sosyal medya dünyasına katılmada isteksizdirler. Istekleri karmaşık değildir eşlerine ve değer sistemlerine bağlıdırlar pratik, problemlere çözüm bulmada sivridirler. Profilleri ya da profil fotoğrafları
yoktur.


3 Sosyal Besleyici

Sıcakkanlı popüler ve vicdanlıdırlar. Başkalarının ihtiyaçlarını kendi
ihtiyaçlarından üstün görürler. Yararlı ve pratik olarak güçlü , sorumluluk ve görev duyguları vardır.Gelenek ve güvenliğe değer verirler. Diğerlerine ikram etmekten hoşlanırlar. Kendilerini iyi hissetmelerini için takdir edilme ihtiyaçları vardır profil fotoğrafları hayvanlardır (yaygın olarak kediler) ya da çekici arkadaş grup fotoğrafları postları çok sayıda gülen yüz ifadeleri ve motive edici sözler ile karakterize edilmişlerdir.

4 Sosyal tembeller

Sessiz düşünceli ve idealisttirler. Online topluluklarda koşturmayı severler ve çok profilleri
vardır. uyumlu yaşamaları için iyi gelişmiş değer sistemleri vardır başka bir değer tespit edinceye kadar uyumlu ve rahattırlar. Genellikle yeterli yazı yazarlarıdır. Zihinsel olarak hızlıdırlar ve bütün olanı çabuk görürler. Anlayışlıdırlar ve insanlara yardım etmeyi çok severler. Profil
fotoğrafları gayrı resmi kıyafetlerle kafalarındaki değişik şeylerle çekilmiştir. 

5 Sosyal Inek

Bağımsız orijinal Analitik ve kararlıdırlar. Teorileri somut plan ve eyleme dönüştürme gibi bir yetenekleri vardır. Bilgiye, rekabetçi ve yapıya değer verirler. Vizyondan anlam çıkarırlar. Uzun metrajlı düşünürler. Kendi ve başkalarının performansları için yüksek standartları vardır. Doğal
liderlerdir ancak var olan lidere denk gelirlerse de onu takip ederler.Profil fotoğrafları fotoşopludur ve cezbedici kızlar ya da yakışıklı erkeklerdir. Kendi fotoğrafları yoksa Steve Jobs Bill Gates gibi CEO fotoğrafları vardır. 

6 Sosyal Gizleniciler

Dost canlısı, uyumlu ve aksiyon merkezlidirler. Hemen sonuç almaya odaklıdırlar. Risk almayı
severler ve hızlı bir yaşam tarzları vardır. Uzun açıklamalar için sabırsızdırlar. Eşlerine aşırı
bağımlıdırlar fakat kanunlara çok saygılı değillerdir. Profil fotoğrafları sarhoş çılgın tüplü ve
aşırı heyecanlı spotlardır.

7 Sosyal Gizlenirler

Pratik geleneksel ve düzenlidirler. Postları okumaktan hoşlanır gerçekle angaje olmayı sevmezler. Yapılacak işlerde güzel bir vizyona sahiplerdirler. Sadık ve çok çalışkandırlar. Güvenli ve barışçıl yaşamaya değer veren iyi vatandaşlardır. Profil bilgileri temeldir, basittir ve fotoğrafları yoktur veya yanlış İmaj kullanırlar.

8 Sosyal İlhamcılar

Istekli idealist ve yaratıcıdırlar. Kendilerini ilgilendiren Hemen her şeyi yapmayı isterler. Harika yeteneklere sahip insanlardır. Değerlerine göre hayatı yaşama ihtiyacı hissederler. 
Yeni fikirler heyecanlandırır. Detaylar sıkıcı olur, açık fikirli ve esnektirlee "Twitter" ve "Webo"
sayfalarında en iyi karakterleri duvar kağıdı yaparlar. Çok bildiklerini vurgulamak için endüstri olayları hakkında konuşmaktan hoşlanırlar.


9 Sosyal Yalancı Palavracılar

Seçkin Insanların yetenekleri ile popülerdirler ve hassastırlar diğer insanların; nasıl hissettikleri ve düşündükleri ile ilgili olarak haricen odaklanırlar. Fikirlerini ve düşüncelerini çabuk paylaşırlar. Her şeyi insanlık açısından görürler. Kişiliksiz analizlerden hoşlanmazlar. 
Grup tartışmaları ve insanları yönetme konusunda çok etkilidirler. Başkalarına Hizmet etmekten hoşlanırlar, kendilerinin ihtiyacını başkalarına Tercih ederler sosyal medyada geniş çevreci ilgili grupları ile birlikte bulunurlar. Bazen klavye kahramanları olarak bilinirler.

10 Sosyal Hayalperest

Yaratıcı herşeye çare bulan ve entellektüel kişiler olarak bilinirler. Geniş çaplı işlerde iyidirler. Konuları tartışmaktan hoşlanırlar. Farklı şekiller ve projeler karşısında çok heyecanlanırlar. Açık sözlü ve iddialıdırlar. İnsanlardan hoşlanırlar kavranılan anlamda mükemmel yetenekleri vardır. Çözüm bulmada mantığa başvururlar. Hayranlarının ve takipçilerinin sayısı önemlidir.

Kaynak: Levent Eraslan - Sosyal Medyayı Anlamak (Bir Sosyal Medya Rehberi) syf:59 

11 Nisan 2017 Salı

Klout'un Etki Matrisi Ve sosyal medya karakterleri

Bir Diğer profil çalışması da Klout’un Etki Matrisi Ve sosyal medya karakterleridir.

 Matriste etkinliği ve etkinliğin türüne göre 16 farklı sosyal medya karakteri;
Dikey boyutta, paylaşma&yaratma + gelişigüzel&sürekli 
Yatay boyutta,  katılım&dinlenme + genel&dikkatli bağlamlarda oluşturulmuştur Joe Fernandes tarafından oluşturulan bir sistem olan
Klout sosyal medyadaki bireysel hareketlerin, Sayısal olarak ifade edilmesine olanak sağlar. En popüler bütün sosyal medya sitelerindeki etkinliği ölçerek size 0 ile 100 aralığında bir +K puanı vermektedir.+K puanı oluşturulurken yaptığınız paylaşımların ve
takipçilerinizin sayısını, bağlantı kurduğumuz insanların paylaşımında verdiği yanıtların ve yapılan yorumların ölçüldüğü bir Algoritma kullanmaktadır. Sosyal medyadaki etkinliği hesaplamak için Klout'a "Twitter veya Facebook" ile giriş yaptıktan sonra;bütün sosyal medya mecraları eklenir "Facebook, Twitter, YouTube, Google Plus"  kısaca tüm sosyal hesaplarında neler yaparsınız Klout algoritması buna bir puan verir ve sosyal medyadaki etkinliği gösteren toplam puan hesaplanır.


Koleksiyoncu
En ilginç bilgileri bulup yaygın bir şekilde paylaşıyorsunuz. Devasa bir içeriği filtreleyerek izleyicilerin izin gerçekten önemsediğin değerli parçaları ortaya çıkarıyorsunuz izleyicilerimiz de bu durumu takdir ediyor.

Yayınlayıcı
Bir ateş topu gibi yayınlanan harika içerikleri yayınlıyorsunuz Mesnup olduğunuz önemli bir bilgi kaynağısınız izleyicileri oldukça Kalabalık ve çeşitli Paylaştığınız içeride değer veriyor.

Zevk Yaratıcı
Ne sevdiğinizi biliyorsunuz & izleyicileriniz de aynı şeyi seviyor. Trendleri bildiğiniz su götürmez
ancak sürüyü takip eden bir de değilsiniz. Kendi yolunuzdan ilerliyorsunuz ve mensubu olduğunu
ağlarını sayıgısını da kazanmış durumdasınız.

Meşhur
Siz en yüksek etkiyi yaratan kişi durumundasınız bu iyi ya da kötü olabilir. Insanlar her kelimenizi dikkatle takip ediyor ve başka hiçbir içeriği paylaşmadığı kadar paylaşıyor.
Muhtemelen gerçek hayatta ünlü birisiniz hayranlarınız paylaşımlarımıza doyamıyor.

Sendikacı
Neyin kimin ateşli olduğunu bir şekilde takip ediyorsunuz. Belli bir konuya ya da Hedef izleyici
kitlesine odaklanarak en popüler bilgileri paylaşıyorsunuz Bu sayede izleyicileri de takibi Kendi başlarına yapmaktan kurtarıyorsunuz.

Besleyici
Izleyicileriniz düzenli ve belli bir konuya odaklanmış bilgi akışı için size güveniyor izleyicileriniz iş kolunuzun ve konuyla ilgili güncellemelerinizin Avı haline gelmiş ve gizliden gizliye onlar olmadan yaşayamıyor.

Kanaat Önderi
Insanlar iş kolunuzda gün içinde meydana gelen gelişmeleri anlamlandırabilmek için size
dönüyor. İlgili haber yada fikirleri paylaşarak neyin önemli olduğunu biliyorsunuz & izleyicilerinizde  buna değer veriyor.

Bilge
Siz hala paylaşmaktansa haberleri yaratan kişisiniz fikirleriniz geniş kitlelere yayılıyor ve Büyük oranda güveniliyor. Iş kolunuz içerisinde konuştuğumuz zaman insanlar tarafından dinleniyorsunuz...

Baştan savmacı
Sosyal ağlardaki kariyerinize yeni başlamış olabilirsiniz ya da denebilir ki; Bu işten o kadar da hoşlanmıyorsunuz eğer izleyici sayınızı arttırmak istiyorsanız daha fazla dahil olmaya çalışın, daha fazla içerik paylaşın..

Sohbetçi
Insanlarla bağlantı kurmaktan hoşlanıyorsunuz her zaman insanları bir yerden yakalıyorsunuz. Iyi konuşma bir sanattır esprili olduğunuz zamanlarda takipçileriniz söylediğiniz her kelimeyi dikkatle takip ediyor.

Sosyalleştirici
Sosyal sahnenin merkezindesin insanlar neler olup bittiğini öğrenmek için size güveniyor. İnsanlarla iletişim kuruyorsun, sosyal Bilgilerinizi kolay da paylaşıyorsunuz & takipçileriniz Ağınızı ve bonkörlüğünüzü takdir ediyor.

Ağcı
Doğru insanlarla bağlantı kuruyorsunuz genel olarak takipçilerimize yardımcı olmak üzere içerik paylaşıyorsunuz. Etkili izleyicileriniz için hangi içeriğin önemli olduğunu biliyorsunuz.
Yüksek düzeyde bir katılıma sahipsiniz.

Gözlemci
Çok fazla paylaşımda bulunuyorsunuz ancak takip ettiğinizden çok daha fazla oranda sosyal ağları takip ediyorsunuz, bu sadece sizin tarzınızda olabilir ya da tam gücünüz de oraya dahil olmadan önce ortalığı kolaçan ediyor olabilirsiniz.

Kaşif
Sürekli insanlarla etkileşime girmek ve bir ağın parçası olmak için yeni yollar arayışındasınız. Sosyal ağları keşfediyor ve sizin için en iyi olanı buluyorsunuz faaliyetleriniz ve sosyal ağlara dahil olmanız istediğinizi aldığınızı ve yakın zamanda Doğru bir adım açacağınızı gösteriyor.

Aktivist
Dünya ile paylaşacak bir düşünceniz ya da Davanız var. Mesajınızı iletmek için mükemmel bir araç & Bulunduğunuz izleyicileriniz davanızı ateşli bir şekilde savunmak için ve güveniyor.

Uzman
Ünlü bir olmayabilirsiniz Ancak söz konusu olan sizin uzmanlık alanınızsa kimse elinize su dökemez. Paylaştığınız içerikler büyük ihtimalle belli bir konu yada iş koluna odaklanmış durumda. izleyicilerimiz de son derece dikkatli ve süreci önemli ölçüde katılım sağlamış durumda..


ReachLocal'e göre; Sosyal Medya Tipleri

1:Sessiz Takipçi 
Facebook,Twitter, Instagram gibi sosyal medya ortamlarında beğenerek ve insanları takip ederek hayatlarına devam ederler. Nadiren tartışmalara dahil olurlar... Bu kişileri konunun içine çekebilemek ve harekete geçirmek için daha iyi çağrılar yapmak gerekmektedir. Bunlar arasında; anketler, fotoğraflar, videolar ya da beğenemeleri, retweetlemeleri, +1'lemeleri sağlayacak her şey olabilir.Eğer bu kişilerin marka daha fazla ilgilenmesi sağlanabilirse, Paylaşılan içerikler bu
kişilerin haber kaynağında daha görünür olacaktır.


2:Gelişigüzel Beğenici
Bu kişiler sessiz takipçiden biraz daha fazlasını yaparak gönderilerin içeriklerini çok incelemeden
"beğenebilir" ya da "retweet" edebilir Bu sayede gelişigüzel beğenicilerin arkadaşları da içeriğe
ulaşabilir.Bu tip kullanıcılar sosyal görünürlüğü önemli ölçüde arttırmaktadır. Çünkü
tüketiciler arkadaşlarının marka önerilerine daha fazla güvenme eğilimindedir rastgele ve
seçici davranmadan beğenilerini ifade edebilirler.


3:Avanta Kovalayıcılar
Sosyal Medya kullanan kişilerin bir çoğu bu kategoriye dahildir. Bu kullanıcılar çeşitli kuponlar,
fırsatlar, indirimler ve etkinliklere bedava erişim imkanı beklerler haftalık özel promosyonlar
ya da ödüllü yarışmalar düzenlenirse bu profillerin takdiri kazanılabilir.Böylece gönderilen
içerikler daha fazla paylaşılır ve uzun Bu arada işle ilgili yeni fırsatlar ortaya çıkabilir. Bu tipler
sistematik bir şekilde firmaların sosyal medya siteleri takip ederek, promosyon yada ödüllerini
de takip ederler.


4:Mutsuz Müşteri
Bu tip kullanıcıları memnun etmek çok zordur. Sessiz takipçi gibi değildirler tepkilerini çok
net ifade ederler ve bu tiplerin beğenilerini kazanmak güçtür. Sosyal medya mutluluklarını ve
dertlerini yine sosyal medya üzerinden (Facebook veya Twitter sayfaları) paylaşırlar. Ve bunu istekli ve bilinçli olarak yaparlar. Bu da markanın ya da kişinin itibarına zarar verebilir. Bu yüzden markalar için kullanıcı sayfalarını
sürekli olarak takip etmek ve şikayetlere mümkün olduğunca kısa süre içerisinde cevap vermek son derece önemlidir.


5:Eksileyici ve Palavracı
Bu Kullanıcı tipi ilgili olmadığı konularda da yorum yaparlar ve çoğu zaman da abarttılar.
Şirketlerin sosyal medya hesaplarının, şirketlerin iş kolu ile ilgisi olmayan konulardaki şikayet ve palavralarla dolup taştığı pek çok kez görülmüştür. Bu yorum silsilesi "Troll" tarafından başlatılmış olsun ya da olmasın markanın sakin kalması ve tartışmaya yolaçacak açıklamalarda bulunmaması gerekmektedir. bu tipler virüs gibi sitelere dadanır ve olumsuz ne varsa bunu yayarlar bunu yaparken, gerçek ölçüleri yoktur.


6 Amigo
Bu tip kullanıcılar herkes için idealdir. Çünkü tipik olarak paylaşılan her içerik hakkında yorum
yaparlar, içeriyi beğenir ve retweet ederler. bu Kişiler bütün gönderileri ulaşabilir ve markanın
ya da kişinin reklamını yapabilir hale getirir. Ayrıca arkadaş gruplarını harekete geçirir ve onları içerik ile ilgili bir şeyler yapmaya motive eder bir futbol maçındaymışcasına sürekli yayındadır ve Sanal gürültü çıkararak tepkileri harekete geçirmeye çalışırlar... 


7:Sadık Hayran
Bu profildeki ler devamlı olarak Ailelerine ya da arkadaşlarına ya da markayı önerir sosyal
medyadaki her tür karalama kampanyasına karşı korumacıdır. korumalıdır bu kişilerden
Tanıklıkları ya da kendi hikayelerini sitede paylaşmaları istenebilir bütün dünyada markanın

olumsuz yönlerini görmez ya da bu olumsuzlukları kapatmaya uğraşırlar .


Kaynak: www.reachLocal.com

23 Mart 2017 Perşembe

Sosyal Medya Yönetimi

Önemli Olan Sayısı Değil, İşlevi!

Yaptığımız iş ne olursa olsun, kurumsal ve profesyonel tüm yapılar için “ölçümleme” önemli bir mesele…. Bitmeyen grafikler, KPI rakamları, analizler, haritalar, çizelgeler ve sayfalar dolusu ne olduğunu bile bilmediğimiz bilgiler...

Kurumların hali hazırda sürekli takip ettikleri; gelir-gider istatistikleri, pazar payı istatistikleri, müşteri memnuniyeti istatistikleri derken son olarak istatistik dünyasına katılan aktör kurumların üst düzey yönetimlerinin de yakından takip ettiği “sosyal medya ölçümleri ve geri dönüşüm rakamları”...

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

“Sosyal medya yönetimi; blog, wiki, mikro-blog, sosyal ağlar, video paylaşım ve sosyal imleme siteleri gibi etkileşim ve paylaşıma dayalı online mecralarda bir marka, kişi veya kurum hakkında söylenenlerin takip edilmesidir. “  şeklinde olsa da aslında bundan daha fazlası!

Sosyal Medya yönetimin en önemli getirileri;


  • Online İtibar Yönetimi
  • Müşteri Memnuniyeti ve Sadakati Yaratma
  • Sosyal Medya Krizleri için Önlem Alma
  • Sosyal Medya Kampanyalarının Başarısını Gözlemleme
  • Rakiplerin güçlü-güçsüz yanlarının anlaşılması                          Temelde sosyal medyayı markanız için çok aktif ve efektif şekilde kullanıyor olabilirsiniz, harika sosyal medya kampanyalarının altına imza atmış da olabilirsiniz.


Ya da bunun tam tersini düşünelim profesyonel olarak bir takım çalışmalar yapıyorsunuz ama işin nereye gittiğini bilmiyorsunuz ve yaptıklarınızın başarı yüzdesi hakkında herhangi bir fikriniz yok!

Hatta rakipleriniz sosyal medya ile elde ettiklerinizi görünce size çok fazla özeniyor ve kendini demode hissediyor  hatta sizi taklit ediyor da olabilir, fakat sosyal medyadaki aktivitelerinizi ölçmediğiniz müddetçe bunların hiç birinden haberdar olamayacaksınız.

İyi bir sosyal medya yönetimi için sosyal medyada hakkınızda ne konuşulduğunu takip ederek müşteri algısını yönetmeyi öğrenmeniz ve gerçekleştirdiğiniz tüm sosyal medya çalışmalarınızın sonuçlarını ölçümlemek zorundasınız. Sosyal medya takibi ve ölçümlemesi birbirine sıkı sıkıya bağlanmış iki farklı kavram.

Sosyal Medya Yönetimi Ne İşe Yarar?

Her markanın yaptığı işe, müşteri kitlesiyle arasındaki iletişim sürecine ve yoğunluğuna göre farklı şekillerde yorumlanabilir.

Temelde sıralayabileceğimiz temel başlıklar;


  • Kriz yönetimi
  • Geri bildirimlerin ve hesaplanması
  • Rakip ve sektör analizi
  • Kampanya ve satış sürecinin takibi
  • Müşteri algısının ölçümlenmesi
  • Canlı destek yöntemiyle sorun çözme
  • Marka bilinirliğinin online alana yansımasının tespiti şekillendirir.


Kaynak; SMK (Sosyal Medya Kulübü Dijital Pazarlama ve İletişim Dergisi) Dergi’nin 2.sayısında Dijital Pazarlama Uzmanı - Bahadır Çakar

9 Mart 2017 Perşembe

RSS, API AJAX, XML nedir?

RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.
  • Rich Site Summary(Zengin Site Özeti)
  • RDF Site Summary(RDF Site Özeti)
  • Really Simple Syndication(Çok Basit Besleme)
İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir. Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML'i RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir.

RSS sayesinde Araç Çubuğu'ndan Vikipedi gibi sitelerdeki son değişiklikler görülebilir.
RSS olarak sunulan içerik web sitesinde sunulan içeriğin tamamını, özetini veya sadece başlığını içerebilir.
RSS kaynağı sağlayan internet sitelerinde genellikle şu simgeler bulunur: Rssicon 3614.gif Feed-icon.svg Small Orange XML Button for RSS Page.gif
 Kaynak;https://tr.m.wikipedia.org/wiki/RSS ayrıca bkz; https://www.google.com.tr/amp/www.webtekno.com/haber/amp/3161
API (Application Programming Interface), bir uygulamaya ait işlevlerin başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için oluşturulmuş bir arayüzdür. Yani basitçe, A uygulamasının özelliklerini B uygulamasında da kullanabilmemizi sağlayan yapıya API diyoruz.
API

API Açılımı

API ingilizce açılımı ile Application Programming Interface, Türkçeye çevrildiğinde Uygulama Programlama Arayüzü olarak tanımlanan kelimenin Türkçe kısaltılması ise UPA'dır.

API Kullanımı

API'ler genellikle web geliştiricileri ve programgeliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. Bir programın farklı bir servisin özelliğinden de faydalanması gerektiği zamanlarda API kullanarak bu fonksiyonların tam olarak yerine getirilmesi gereklidir. Çoğu zaman kullandığınız WM Aracı'nın webmasterlar için hazırlamış olduğu araçların dahi birçoğu API kullanarak hazırlanmıştır.
API'leri genelli servislerin kendileri geliştiricilere sunmaktadır. Bugün Google ve Facebook başta olmak üzere aktif olarak kullanılan birçok servis geliştiricilere yardımcı olmak için kendi üretmiş olduğu API'ler ile destek sunmakta ve daha iyi yazılımların meydana gelmesine yardımcı olmaktadır.
Kaynak; https://m.wmaraci.com/nedir/api ayrıca bkz; http://koddit.com/yazilim/api-nedir-ne-ise-yarar-orneklerle-inceleyelim/

Asynchronous JavaScript and XML” (Türkçe: Eşzamansız JavaScript ve XML) anlamına gelen ve bir çok programlama dili ile uyumlu çalışan bir tekniktir. Peki ama Ajax Nedir? Amaç; bütün sayfayı kullanıcıya tekrar yükletmeden, sadece gerekli olan veriyi dinamik olarak ekrana getirmek, sunucuya veri göndermektir. 

Örneğin iletişim formu doldurulduğunda sadece datayı göndererek o bölüme sonucu yazdırmak için kullanılabilir.
Ajax hemen hemen her web projesinde kullanılabilir ancak desteklemeyen tarayıcılara versiyon oluşturulması gerekir. Gelişmiş arama motorları ajax içeriğini okuyabilirken bazıları kaynak kodlarında gözükmeyen bu içeriği okuyamaz.
Sadece istenen kısmın yüklenmesi hız açısından bir avantajken, kodların kullanıcı bilgisayarı tarafından yorumlanması sebebiyle yavaş bilgisayarlar sorun yaşamaktadır. Ajaxı kullanmak ana web programlarının yanı sıra iyi bir javascript bilgisi gerektirmektedir.
Ajax yapısı sizi bir çok kod satırından kurtarabilirken bazı işlerde daha çok kod yazılması gerekebilir. Yapılan işlerde neyin gerekli olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kaynak;https://www.mediaclick.com.tr/blog/ajax-nedir ayrıca bkz; http://www.dijitalders.com/icerik/19/73/ajax_nedir.html#.WMGmO8s8VnE 
Extensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili, kısaca XML), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretlemedilidirW3C tarafından tanımlanmış bir standarttır. Bu özelliği ile veri saklamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmaya yarayan bir ara format görevi de görür. SGML'in basitleştirilmiş bir alt kümesidir. 

Kaynak; https://tr.m.wikipedia.org/wiki/XML ayrıca bkz; http://www.kodlamamerkezi.com/web-tasarim/xml-nedir-ne-ise-yarar/

Web 1.0 Web 2.0 Web 3.0

Web 1.0;
Web 1.0 da kullanıcılar sadece okuyucu ve bilgi alabilen konumdaydı. Çünkü bu kadarına izin verilen bir kullanıcı topluluğu vardı, tüm kontroller web sitesinin elindeydi. Web var olan bilgileri elde etmek, çoğunlukla onlara çeşitli web sunucuları tarafından sağlanan içeriği okumak, program ve dosya indirmek için kullanmaktaydılar. Insan etkileşimi yoktu. Bireysel web sayfaları ise tasarım ve teknik bilgi yetersizlikten dolayı genellikle çok kötüydü hatta broşür görünümünde ve siyah beyazdı. 

Okumak ve bilgi almak gibi gereksinimlerinin yanında deneyimleri paylaşmak, bilgi alış verişinde bulunmak, bir şeylere katkı sağlamak, kendini bir grubun üyesi olarak görmek, soysal statü kazanmak gibi doğal gereksinimleri de vardı fakat web 1.0 bunu sağlayamıyordu. Kısaca web 1.0 internette yayınlanmış olan bilgilerin pasif bir şekilde alınması demekti.Web 1.0'in kullanımı da aynı codelar üzerine kurulu olduğu için yeni birşey eklemek için eğitim ve uzmanlık gerekiyordu.
WEB 2.0

Web 1.0 yetersizliğinden dolayı web 2.0  doğmuştur. Web 2.0 web’de insan etkileşimi olarak nitelendirilebilir. Yani  İnternet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. İnternet kullanıcılarına sunulan  içeriğin kullanıcılar tarafından oluşturulmasına ve bu içeriklerin başkaları ile paylaşılabilmesine olanak vardır. Sosyal ağ siteleri, web tabanlı özgür ansiklopediler, iletişim araçları gibi çevrimiçi araçlarla etkileşim ve paylaşıma olanak gerçekleşiyor. Bu gereksinimlerin karşılanmasına yönelik çabaların bir sonucu olarak, blog, wiki, podcast, RSS, API AJAX, XML vb teknolojiler ve uygulamalar ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır.


Web 2.0 gelmesiyle tasarım alanında gelişmelerde sağlandı. Blog ve benzeri kişiler sitelerin oluşturulabilmesiyle birlikte tasarımdaki estetiklikte artı. Web tarayıcıları geliştirildi bunlarında tasarımları sade ve göze hitap eden şekillerde buna en güzel örnek google dur. Ayrıca google.com web tarayıcısı o anda aradığımız özelliklere sahip bilgileri için anahtar kelimeleri tarayacı yazmamamız ile bize sunabilir. İnsanlar artık kısa bir zaman içinde kendilerine ait web alanına sahip olabiliyor ve bu hiç bir teknik bilgi gerektirmiyor. Çoklu ortamda resim, ses, video, metin paylaşılabiliyor. Buna verebileceğimiz en büyük örnekte; tabiki www.facebook.com





Web 3.0

Web 3.0;Web kontrolünün insanın elinden çıktığı ortamdır diyebilirz çünkü Web 3.0 cihazlar arası etkileşimle internetin kendi kendini yaratacağı bir web dünyası olacak. İnternet üzerindeki tüm bilgilerin ve bunların birbirleriyle ilişkilerini yalnızca insanlar değil, makinelerle de anlaşılabilecek hale getiriyorlar(Bulut sürücü).
 Makineler insan gibi bilgileri hafızaya alacak ve bir çok alanda size en uygun olanlarını sunacak. Örneğin; kırmızı ayakkabı diye google'da arattığınızda facebook profilinizde karşınıza çıkan reklamın ayakkabı olması gibi. Yani kontrol yapay zekalı teknolojilere bırakılacak, üretilen girdileri işleyip anlamlı çıkarımlar yaparak, aynı zamanda bağımsız uygulama ve database’leri birbiriyle konuşturan uygulamalar bütününü algılayabecek. Semantik veya ontolojik web (anlamsal web) de denen web 3.0 uygulamalarının ulaşacağı ideal nokta kişiye özel öğrenen akıllı robot olması anlamına gelebilecek düzeyde olacak. Çünkü bu robotlar önce okuyor, sonra okuduğunu anlıyor, en sonra da yorumluyor ve tüm bunlar saliseler içinde gerçekleşiyor. Yani bu akıllı robot, kullanıcıların kişi veya üye olunan grup bazında webdeki davranışlarına göre, kendi kendine öğreniyor ve mantıksal çıkarsamalar yaparak önünüze koyuyor. Üstelik öğrenme eğrisi, sizden ve internet gezintilerinizden bilgi aldıkça çok dik şekilde ivmelenerek artıyor. Büyük bir kolaylık gibi görünüyor olsa bile insanların zeka gelişimlerini yavaşlattığı ve aklın kullanımına gerek kalmadığıni bizlere vurgulayarak insanları teknolojinin kölesi haline getirdiği de su götürmez bir gerçektir. 

Kaynak; http://burak0539.blogcu.com/web-1-0-web-2-0-web-3-0-nedir-aralarindaki-farkliliklar/5352518